Bescheidenheid CDA na de verkiezingsnederlaag gold alleen richting PVV.
Natuurlijk stelde Maxime Verhagen (CDA) zich terughoudend op na de verkiezingsnederlaag van het CDA: “Ons past bescheidenheid”. Op dat moment wilden de VVD en de PVV graag met het CDA om tafel, maar het CDA weigerde: “Overbrug eerst de grootste onderlinge verschillen en kom dan maar terug”. Daarmee pareerde het CDA vakkundig de grootspraak van Mark “een kabinet voor 1 juli” Rutte met zijn voorkeur voor VVD, PVV en CDA. PVV en VVD verschillen namelijk over heel veel onderwerpen van mening, nog los van doorslaggevende punten zoals neofascisme versus liberalisme. Logisch dat het CDA hier geen energie aan wil verspillen. En het was ook goed om tijdens het Tweede Kamerdebat kenbaar te maken dat de anti-islam onderwerpen niet eens onderhandelbaar waren en dus dat er door het CDA niets anders voor zou worden ingeruild als ze van tafel gingen. Alleen zal nu (voorlopig) niet duidelijk worden hoe ver Geert Wilders zou willen gaan met het plegen van kiezersbedrog, om toch deel te mogen nemen aan een regering.
Toen de keuze tussen Paars+ (zonder CDA) en middenkabinet (VVD – PvdA – CDA) ter sprake kwam, hield de bescheidenheid van het CDA op. Die bescheidenheid gold alleen richting PVV. Ik heb althans Maxime Verhagen niet horen zeggen: “Ga nu eerst serieus Paars+ onderzoeken en als jullie er echt niet uitkomen, kom dan maar eens terug”. Nee, nu tellen de 22 CDA-zetels en als er een kans is om daarmee een meerderheid te maken en mee de regering te vormen, dan wordt die aangegrepen. Het CDA gaat gewoon niet graag in de oppositie. Het was dus een beetje selectieve bescheidenheid van het CDA. Of gewoon positie kiezen in een delicate zaak?
Trouwens, hoe delicaat is eigenlijk het afwijzen van de PVV? Er wordt geroepen dat met het afwijzen van de PVV de anderhalf miljoen stemmers op de PVV voor het hoofd wordt gestoten. Maar konden die kiezers dat na het uitbrengen van hun proteststem eigenlijk wel verwachten? Die kans loop je als je een proteststem uitbrengt op een extreme partij. Echter wat verder vooruit denken behoort blijkbaar niet tot de goed ontwikkelde eigenschappen van de PVV-kiezer. Het uitbrengen van een proteststem geeft even een goed gevoel en vervolgens zullen wel veel van die anderhalf miljoen stemmers (gewoon?) boos blijven op de politiek. Het zou goed zijn als de overige partijen de inhoudelijke problemen van deze mensen in het juiste perspectief plaatsen en ernaar handelen. Dus zonder het extreme overdrijven van Geert Wilders. En dat ze zo de politieke domheid van het stemmen op de PVV proberen om te buigen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten