maandag 28 juni 2010

Stemmen op de PVV wordt goedgepraat.

Stemmen op de PVV wordt goedgepraat.

Waarom hebben zoveel mensen PVV gestemd, vooral hier in Limburg? Daar wordt op dit moment meer naar gespeculeerd dan onderzoek naar gedaan. Het is waarschijnlijk ook niet eenduidig verklaarbaar. Maar met enig schaamtegevoel wordt nu ook geprobeerd om het stemmen op de PVV goed te praten. Ook door de krant in het commentaar van 22 juni. Het stemmen op de PVV is blijkbaar niet zo afkeurenswaardig?
Je hebt natuurlijk de PVV-stemmers die het hartgrondig eens zijn met de politiek van neofascisme ten opzichte van allochtonen en islam, de ongelijke behandeling en de tweedeling in de samenleving. Of die een idee van culturele meerderwaardigheid combineren met een zich afkeren van de omgeving (dichtbij en veraf), iets wat je wel meer bij geïsoleerd wonende bergvolken ziet. Daar liggen de belangrijkste verschillen tussen de PVV en alle andere partijen en daarop profileert Wilders zich. En die verschillen werpen bij voorbaat onoverkomelijke drempels op voor samenwerking.

Daarbij is in veel opzichten de politiek van Wilders gericht op de (materiële) belangen van het individu boven het gemeenschappelijke van de samenleving. Dat is ook een belangrijk motief om PVV te stemmen. Verder is Wilders een populist. Hij verwoordt de onvrede in de samenleving en formuleert daar een aantal verkiezingsbeloften omheen die vanzelfsprekend aanspreken bij veel ontevreden mensen. Dat is op zich niet vreemd in de politiek, maar hij doet het wel in uitvergrootte mate. De haalbaarheid wordt natuurlijk minder en inmiddels is ook gebleken dat verkiezingsbeloften bij Wilders helemaal niet zoveel waard zijn (WAO 65 jaar exit binnen een dag na de verkiezingen). Maar misschien verwachten veel kiezers van de PVV dat ook niet en nemen ze Wilders deze draaikonterij minder kwalijk dan andere politici? Wilders meet tenslotte ook regelmatig met twee maten.

Veel PVV-stemmers hebben gedaan wat ze wilden doen: een proteststem uitbrengen. En nu gaan ze, tevreden met hun stemgedrag, verder met kankeren en leven op hun politieke eilandje? Dat blijkbaar de Limburger gemakkelijker een proteststem uitbrengt, wordt dan mede verklaard door de afstand tot Den Haag en een daarbij horende sentimentele gevoelens van minderwaardigheid of achterstelling. Daarbij kunnen grote vraagtekens worden gezet of die gevoelens over de volle breedte wel terecht zijn. Of zo’n stem bijdraagt aan de regeerbaarheid van het land en daarmee ook aan het oplossen van problemen, is niet hun grootste zorg. Ze hebben sowieso amper vertrouwen in de politiek. Maar dat men ondanks de keuze van links tot rechts toch stemt op een partij die er afkeurenswaardige ideeën op nahoudt, kan ik niet als slim beschouwen. Dat is niet goed doordacht. Je onvoldoende verdiepen in de hoofdlijnen van de politiek noem ik dom.

Geschreven: 22 juni, de laatste (derde) alinea is geplaatst in de rubriek 'lezers schrijven' van Dagblad De Limburger en Limburgs Dagblad van 28 juni.

Geen opmerkingen: