zondag 1 november 2009

Bouwsector Parkstad Limburg moet ook naar zichzelf kijken

Reactie op het artikel ‘het kaartenhuis staat nog’.
Interview met Karel Beugels over de slechte vooruitzichten in de bouw in Parkstad Limburg.
Regionale kranten De Limburger en Limburgs Dagblad van 23 oktober 2009.

Ik wil niets afdoen aan de risico’s die de bouwsector loopt, zoals de heer Karel Beugels die vanuit zijn ervaringen signaleert. Al had de titel van het krantenstuk ook kunnen zijn: ‘Het kaartenhuis staat op instorten’. Er ontbreken echter naar mijn mening enkele hele belangrijke facetten aan zijn analyse. Als je de bouwsector een kaartenhuis noemt, dan is het ook wankel gebouwd.

De heer Beugels ziet de oorzaken van de bouwcrisis vooral bij de algemene economische crisis en in het bijzonder het feit dat banken tegenwoordig alleen krediet verlenen met voor de banken veel minder risico’s. “De banken zorgden voor een enorme economische groei, zijn de olie in de motor”. En: “Waar tot voor kort alles kon en mocht, is ineens niets mogelijk”. Maar wat de bouwsector betreft, liggen de oorzaken voor het andere handelen van de banken niet geheel bij de kredietcrisis.

Natuurlijk noemt de heer Beugels vanuit zijn gezichtspunt van de bouwsector ook het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek een draconische bezuinigingsmaatregel. Maar maatschappelijk hoeft dat niet draconisch te zijn. Ten eerste is er slechts sprake van een gedeeltelijke afschaffing van deze aftrek, die dus lang niet iedereen fors zal treffen. Daarnaast zal een belangrijk deel van het geld weer terugvloeien naar de burgers, rechtstreeks via andere belastingmaatregelen en ook indirect omdat het geld dat de overheid zich toe-eigent ook weer wordt uitgegeven en dus aan de maatschappij ten goede komt. (Voor een deel heeft het rijk het geld al uitgegeven via het begrotingstekort.)

De bouwsector kampt in onze streek echter met een veel structureler probleem. Daarvoor is de oplossing van de heer Beugels ook absoluut onvoldoende. De bouw kan, zoals de heer Beugels volgens mij mening te veel bepleit, zich niet in een belangrijke mate afhankelijk stellen van overheidsingrijpen: “We houden woningen in stand die nog voor de Tweede Wereldoorlog zijn gebouwd. Sloop de boel, bouw huurhuizen als daar vraag naar is”. Er is namelijk uitdrukkelijk sprake van een verminderde vraag naar woningen als een gevolg vanwege het dalende inwonersaantal. Dat punt mis ik in het betoog van de heer Beugels, maar het is mijns inziens wel essentieel voor de toekomst van de bouw in Parkstad Limburg.
De behoefte aan woningen en utiliteitsgebouwen gaat in de nabije toekomst nog sterker afnemen. En naar mijn mening moet de bouwsector zich hieraan gaan aanpassen. Er zal veel selectiever voor groepen (bijvoorbeeld ouderenhuisvesting) gebouwd gaan worden, en ook meer renovatie in plaats van nieuwbouw. Dat wordt een zeer moeilijke maar onontkoombare opgave.

Geen opmerkingen: