Aan de gemeenteraad
en het college van burgemeester en wethouders
van de gemeente Heerlen
Betreft: Culturele hoofdstad van Europa.
Beste mensen,
Vandaag staat in een groot artikel in beide regionale dagbladen dat jullie twijfelen over deelname aan culturele hoofdstad van Europa in 2018. Graag wil ik hierover enkele opmerkingen maken. Afgelopen donderdag 19 maart heb ik als deelnemer van een provinciale GroenLinks – delegatie een bezoek gebracht aan Essen. Zoals jullie weten is Essen de vaandeldrager van Ruhr 2010 ofwel het Ruhrgebiet als culturele hoofdstad van Europa voor het komende jaar.
Ik wil jullie graag wat van mijn enthousiasme overbrengen dat ik opdeed door de inleiding van de directeur (Geschäftsführer) van Ruhr 2010, prof. dr. Scheytt en de rondleiding door de museumdirecteur prof. Borsdorf in de Zeche Zollverein, een door Rem Koolhaas gerestaureerde steenkoolmijn die nu staat op de Unesco Werelderfgoedlijst.
Hoewel de Metropool Ruhr enkele maten groter is dan onze Euregio, zijn er best veel overeenkomsten. En de overeenkomsten zijn naar mijn mening groter met Parkstad Limburg en Heerlen dan bijvoorbeeld met Maastricht. Ook daar hebben ze te maken met een forse terugloop van de bevolking en vindt er een grote transitie plaats van steenkoolmijnbouw (en staalindustrie) naar een moderne kennisintensieve economie en een landschappelijk of parkachtig ingerichte stedenbouw. In de Metropool Ruhr gaat de culturele hoofdstad van Europa bijdragen aan de vergroting van eigenwaarde van het gebied en zijn burgers, en zal het ook een forse impuls geven aan het maatschappelijke leven. Ook dit is een heel herkenbaar streven van Parkstad Limburg ofwel pure promotie voor een levenskrachtige streek!
De organisatie van Ruhr 2010 kan model staan voor die van onze streek in 2018. In Ruhr 2010 werken 53 steden en gemeenten samen. En hoewel Essen een gloednieuw museum krijgt (letterlijk: Museum Folkwang is grotendeels geschonken door de Alfried Krupp von Bohlen und Halbach Stichting), gaat het cultuuraanbod van Ruhr 2010 vooral uit van de bestaande voorzieningen en evenementen. Daarbij bepalen de deelnemende gemeenten zelf hoe intensief hun bijdrage is. Dat uitgangspunt volgend bepaalt Heerlen zelf of ze bijwagen wordt of volwaardig partner.
Daarbij spraken me een tramlijn (in onze streek een buslijn?) en nieuwe fietsroutes aan die de diverse culturele bezienswaardigheden verbinden.
Dat alles brengt mij tot de volgende drie aanbevelingen voor deelname van Heerlen aan culturele hoofdstad van Europa 2018:
1. ga vooral uit van het bestaande cultuuraanbod; deze veelheid in kwaliteit uitbouwen maakt het aanbod voor de verre omgeving ruimschoots voldoende aantrekkelijk;
2. betrek tenminste geheel Parkstad Limburg en liefst de hele Euregio er volwaardig bij; en
3. ga binnenkort met een ruime delegatie uit onze streek een dag op bezoek in Essen, zodat mijn gastheren van vorige week donderdag jullie daar waarschijnlijk beter dan ik zullen overtuigen.
Ik hoop dat ik jullie met mijn voorzet een klein duwtje vooruit het gegeven.
Met vriendelijke groeten,
Harrie Winteraeken
Geen opmerkingen:
Een reactie posten