Fietspad langs het Julianakanaal wordt ooit verbeterd?
Een van de klussen die mij als provinciaal vertegenwoordiger van de Fietsersbond in Limburg is aangeboden is mee te helpen aan het verbeteren van de fietspaden langs het Julianakanaal. Deze fietspaden liggen op zich erg mooi en kunnen een directe verbinding vormen voor fietsers die een noord-zuid route willen volgen. En recreatieve fietsers kunnen er ook fijn fietsen.
Echter, hier en daar zijn er (onnodige) onderbrekingen, ze zijn erg smal, het wegdek is op veel plaatsen slecht onderhouden en er is veel overhangend of oprukkend groen. Daardoor hebben deze fietspaden veel van hun aantrekkelijkheid verloren.
De Fietserbond heeft regelmatig aandacht gevraagd voor de verbetering van deze fietspaden. In 2005 was er zelfs nog een formele brief aan alle fracties van Provinciale Staten. Deze zomer werden er nog door D66 statenlid Paul Wessels vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten. De antwoorden hadden een hoog KIR – gehalte (kluitje in het riet): geen geld, geen doel op zich enz.
Daarom maar eens contact gezocht met Rijkswaterstaat. Dat is de beheerder van dit fietspad. En zowaar ook telefonisch gesproken met de ambtenaar van RWS, waterdistrict Maastricht – Maas, die betrokken is bij het beheer en onderhoud van het fietspad langs het Julianakanaal.
Deze ambtenaar vertelde dat tot voor kort het fietspad geen prioriteit had. Daarbij sprak hij meer over jaagpad dan over fietspad, terwijl er toch op veel plaatsen een bordje “fietspad” staat. Maar onlangs heeft de directeur gekozen voor een aanpassing van dit standpunt. Er is een projectgroep opgestart die een intentieverklaring moet opstellen voor verschillende partijen (RWS, provincie en gemeenten) om het fietspad langs het Julianakanaal op te waarderen. Daarbij wordt dus ook bekeken wat er mogelijk te verbeteren valt en welke oplossingen kunnen worden aangedragen. Deze groep staat nog aan het begin van zijn werkzaamheden.
Het positieve hieraan is dat er toch een kentering is waar te nemen bij RWS over de functies en het functioneren van het fietspad. RWS erkent dat deze beheerder is voor het fietspad, maar wil dit “project” (het is nog net niet de verbreding van de A2) samen oppakken met gemeenten en provincie. Daarbij wil men blijkbaar ook gezamenlijk naar geld zoeken. Nadeel van deze werkwijze is dat het waarschijnlijk ook een langdurige zaak wordt.
Ik heb afgesproken om over zo’n 3 maanden nog eens te bellen en te informeren naar de stand van zaken.
Over het normale onderhoud, zoals slecht wegdek of overhangende takken / struiken, kan wel rechtstreeks contact worden opgenomen met RWS. Als dat concreet wordt aangegeven, dan is mij beloofd daar werk van te maken. Eigenlijk is dat ook vanzelfsprekend. Boodschappen zijn dus welkom.
Fietsersbond provinciaal regiovertegenwoordiger Limburg,
Harrie Winteraeken
Geen opmerkingen:
Een reactie posten