De gemeenteraadsfractie van GroenLinks heeft onlangs vernomen dat de gemeente Heerlen het onkruidbestrijdingsmiddel Casoron G indien nodig gebruikt. Casoron G heeft als werkzame stof dichlobenil en is volgens het wettelijk gebruikvoorschrift onder andere toegestaan onder houtige gewassen in parken en plantsoenen, alsmede onder wegbeplantingen en windsingels; op permanent onbeteelde terreinen en onder vangrails, rondom verkeersborden en wegbebakeningen, alsmede op de grensstrook met een breedte an max. 25 cm tussen wegen of paden en de daarlangs liggende bermen.
GroenLinks is tegen het gebruik van chemische onkruidbestrijdingsmiddelen in het openbaar groen. Het gebruik is niet noodzakelijk. Er zijn goede alternatieven, die zeker milieuvriendelijker zijn. Hoewel het middel dichlobenil formeel is toegestaan, kunnen bij het gebruik grote vraagtekens worden gezet.
Uit proeven bij ratten en hamsters bleek dat het middel lever- en lymfklierkanker veroorzaakt. Dit houdt in dat het ook voor de mens en andere dieren mogelijk kankerverwekkend is. Het middel is acuut giftig voor vissen en vermindert ook het voortplantingsvermogen. Ook bij bijvoorbeeld konijnen kan het bestrijdingsmiddel de vruchtbaarheid verminderen. Bij snuffelende honden kan het gif aantasting van het neusslijmvlies veroorzaken wat de reuk en het transport van een belangrijk aminozuur naar de hersenen vermindert. Het bestrijdingsmiddel is bijzonder persistent in de bodem. Het middel is tot vijf jaar na gebruik gemeten. Dichlobenil kan het grondwater vervuilen en vormt daarmee een bedreiging voor de drinkwaterwinning. Dichlobenil verdampt en kan dus ook de lucht besmetten in de gebieden waar het is gebruikt. Mensen die met het gif werken kunnen het dus inademen. Het ministerie van VROM het gebruik van Casoron G af.
GroenLinks was in de veronderstelling dat ook de gemeente het gebruik van chemische onkruidbestrijding in het openbaar groen ongewenst vindt en daarom ook geen chemische bestrijdingsmiddelen meer gebruikt in het openbare groen. Nu blijkt dit tot het geval te zijn.
GroenLinks heeft het college van burgemeester en wethouders dan ook gevraagd om het gebruik van Casoron G en eventuele andere chemische bestrijdingsmiddelen in het openbaar groen nog dit voorjaar te staken.
Ook het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen in de openbare ruimte (waaronder Glyfosaat – RoundUp) zou naar de mening van GroenLinks moeten worden gestaakt.
De gemeenteraadsfractie heeft o.a. de volgende vragen gesteld:
1. Wanneer en waar past de gemeente Casoron G toe?
2. Wat is het algemene beleid van de gemeente inzake de toepassing van chemische onkruidbestrijdingsmiddelen in de openbare ruimte en in het bijzonder in het openbare groen.
3. Is met het wel gebruiken van Casoron G sprake van een recente beleidswijziging?
4. Of zijn al lange tijd chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt, ondanks dat de gemeente de schijn wekte een natuurlijke beheerswijze van het openbare groen toe te passen?
5. In hoeverre is het gebruik van Casoron G noodzakelijk, waarbij noodzakelijk moet worden uitgelegd dat er geen biologische of mechanische onkruidbestrijding mogelijk is?
6. Wij verzoeken het college om advies over het gebruik van Casoron G in te winnen bij de Waterleidingmaatschappij Limburg en dit advies ter kennis te brengen aan de gemeenteraad.
7. GroenLinks verzoekt het college dan ook om het gebruik van Casoron G en eventuele andere chemische bestrijdingsmiddelen in het openbaar groen te staken.
8. Is het college bereid om het gebruik van chemische onkruidbestrijdingsmiddelen spoedig te staken en hiervoor in de plaats een meer milieuvriendelijk beleid te introduceren?
In de krant van donderdag 3 mei reageerde de gemeente via een woordvoerder. Heerlen blijft spuiten met chemische onkruidbestrijdingsmiddel Casoron G. De gemeente verweert zich met het feit dat het middel toegelaten is. Het wordt heel selectief gebruikt, maar dit wordt niet verder toegelicht. Daarmee is ook de noodzaak voor gebruik niet aangetoond. Ook zijn er financiële redenen.
De woordvoerder stelt verder dat de Heerlense gemeenteraad enkele jaren geleden heeft bepaald dat het gebruik van sommige chemische bestrijdingsmiddelen is toegestaan. GroenLinks was daar destijds tegen. Het zou nu zeker met de huidige samenstelling van de gemeenteraad wel eens goed kunnen dat nu de meerderheid het met GroenLinks eens is.
Toch maar eens de formele antwoorden afwachten.
Harrie Winteraeken
Geen opmerkingen:
Een reactie posten