Hoeveel natuur is 400 arbeidsplaatsen waard?
Het is eigenlijk een oneigenlijke vergelijking. Maar het werd wel op 19 februari 2007 bijzonder positief gepresenteerd: de uitgifte van 25 ha grond in het buitengebied in de buurt van het nationaal park natuurgebied De Meijnweg bij Herkenbosch voor de vestiging van de handelsonderneming Edco. Gedeputeerde Ger Driessen stelde de dag daarna in de Limburgse regionale kranten: “Het gaat om een unieke uitruil tussen natuur en economie”. Het is wellicht de eerst keer dat de huisvesting van een bedrijf in het buitengebied wordt toegestaan in ruil voor natuurontwikkeling. Voor de € 10 miljoen die Edco voor de grond betaalt, kan de gemeente Roermond in de omgeving 200 hectare nieuwe natuur aanleggen.
Het lijkt allemaal positief, maar ik moet er toch enkele kanttekeningen bij plaatsten.
Op zich is 200 ha erg veel nieuwe natuur. Los van het risico of dit allemaal lukt, (zo goed zijn de ervaringen met natuurcompensatie niet), de beoogde natuurontwikkeling zal hoogstwaarschijnlijk plaatsvinden in een gebied dat nu al een landbouwbestemming heeft met de bedoeling er natuur van te maken. Ik neem aan dat POG – gebied bedoeld wordt ofwel Provinciaal Ontwikkelingsgebied Groen. De provincie wijst deze gebieden aan, maar heeft er zelf geen geld voor over om de doelstelling “groen” of natuur waar te maken. Daarbij zijn dit vaak gebieden die al een hoge landschappelijke waarde hebben.
De kans is klein dat er een werkelijke uitruil plaatsvindt. Er komt dus niet op de ene plek bebouwing erbij en elders wordt bebouwd gebied terug gegeven aan de natuur. Het open gebied verliest met dit plan netto 25 ha. Daarbij bestaat ook nog het risico dat die bebouwing bijdraagt aan de verdere verrommeling van ons (ook economisch) waardevolle landschap.
De 25 ha landschappelijk waardevol gebied in de buurt van de Meijnweg wordt dus bedrijventerrein (gebouwen en asfalt). Is het dat waard? En is 25 ha niet erg veel? Normaal moet er toch ook een doelstelling zijn voor het realiseren van een behoorlijk aantal arbeidsplaatsen per hectare. We komen, als de verwachting uitkomt, met deze vestiging van Edco uit op een schamele 16 arbeidsplaatsen per ha. Uit oogpunt van een zuinig ruimtegebruik zou 5 keer zo veel een redelijk aantal zijn. Edco zou meer de hoogte in moeten, in plaats van zich breed maken en dus met zo’n 5 ha (nog een grote lap grond) moeten uitkomen.
En er is nog iets. We hebben in Limburg nogal wat bedrijventerreinen waarop nog behoorlijk veel plaats is. Die kosten de gemeenten nu handenvol geld aan rente en aflossing voor de investeringen (vooral aanleg van wegen en andere infrastructuur) die er gedaan zijn om zo’n bedrijventerrein te ontwikkelen. Ook zijn er nogal wat bedrijventerreinen waarvan de inrichting momenteel verouderd is en die hoognodig moeten worden gerevitaliseerd. Dus eigenlijk zou Edco zich moeten vestigen op een bestaand en liefst goed ontsloten bedrijventerrein. Als Roermond dat niet meer te bieden heeft, dan zijn bedrijventerreinen in Venlo of Heerlen in beeld voor een bedrijf als Edco dat zich ook op Duitsland wil richten.
Ook over het algemeen geldt naar mijn mening dat vestigingen van bedrijven in het buitengebied om deze redenen een verkeerde ontwikkeling zijn. Het is dus maar zeer de vraag of uiteindelijk de balans van het geheel wel zo positief is als gedeputeerde Driessen voorstelt en of de provincie in dezen wel zo’n goed regisseur is in de ruimtelijke ordening.
Heerlen, 30 januari 2007
Harrie Winteraeken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten