vrijdag 26 mei 2017

1-6 Café Mondiaal: Parkstad een fairtrade regio?




Gespreksthema: wordt Parkstad Limburg een fairtrade regio?


Men kan iedere dag bij het boodschappen doen ervoor kiezen om fairtrade producten te kopen. Deze producten zijn zeker onder eerlijke en duurzame voorwaarden geproduceerd en verhandeld. Fairtrade boodschappen dragen bij aan betere sociale en milieuomstandigheden voor boeren en producenten in ontwikkelingslanden. Niet alleen burgers maar ook bedrijven, organisaties en overheidsinstellingen kunnen fairtrade producten inkopen.

In 2007 begon in Nederland een fairtrade gemeentecampagne. Fairtrade gemeenten zijn op verschillende fronten actief in eerlijke handel. Er zijn er op dit moment in Nederland 77, waaronder Sittard-Geleen.

Op initiatief van de PLUS-markten in Parkstad Limburg wordt een poging ondernomen om van Parkstad een fairtrade regio te maken. Daarvoor is het nodig dat een behoorlijk aantal Parkstadgemeenten een fairtrade gemeente worden. Een gemeente kan zich niet zelf tot fairtrade gemeente uitroepen. Om fairtrade gemeente te worden moet aan zes criteria worden voldaan. Zo moet de gemeente het initiatief ondersteunen en zelf fairtrade producten gebruiken. Verder moeten er genoeg winkels zijn die fairtrade producten verkopen en voldoende bedrijven en maatschappelijke organisaties die fairtrade producten gebruiken. Een jury bepaalt of aan alle criteria is voldaan.

Tijdens dit Café Mondiaal willen we dit initiatief bespreken. Is het een goed idee om te proberen van Parkstad Limburg een fairtrade regio te maken? Wat zijn de criteria en lijkt het haalbaar? Zijn er genoeg mensen en organisaties om hieraan te gaan werken? En moet het beperkt blijven tot dagelijkse boodschappen?  Is er ook een taak voor HeerlenMondiaal?


vrijdag 5 mei 2017

11-5 Café Mondiaal: Nepal verdient beter



Persbericht

Café Mondiaal, 40ste aflevering.
Donderdag 11 mei, aanvang 19.30 uur.
Café Pelt, Pancratiusplein 48, Heerlen – centrum.


Gespreksthema: Nepal verdient beter.



Het gespreksthema van deze Café Mondiaal is: ‘Nepal verdient beter’. Nepal is een relatief klein land in de Himalaya, gelegen tussen India en China, met een oppervlakte wat meer dan 3,5 x Nederland. Met prachtige bergnatuur, maar niet de gemakkelijkste leefomgeving. Het is een arm ontwikkelingsland. Daarbij zijn er soms zeer zware, verwoestende aardbevingen, waarvan de laatste op 25 april en 12 mei 2015. 

De inleiding van deze Café Mondiaal wordt verzorgd door Monique Derwig, oprichtster en voorzitster van de Stichting Kumari. Zij vertrok in 1994 voor het eerst naar Nepal. Ze is een levensgenieter en vervend reiziger. Ze ging ervan uit dat dit een eenmalig bezoek zou worden. Maar Nepal raakte haar enorm: het land, de mensen maar ook de grote problematiek in dit ontwikkelingsland.
 
Door een ‘toeval’ kwam Monique in contact met de familie van een doof meisje. Zij ging niet naar school omdat de ouders het schoolgeld en verblijf (fl. 25,- per maand) niet konden betalen.
Monique is zelf leerkracht in het speciaal onderwijs. Zij weet dat onderwijs de deur is naar een betere toekomst, zeker in een ontwikkelingsland en helemaal als je gehandicapt bent. Ze wilde helpen.

Het is nu 23 jaar en vele, vele bezoeken aan Nepal later. Sinds 2002 wordt de hulp meer gestructureerd opgezet via de Stichting Kumari. Al voor vele honderden kinderen is die deur opengezet. Tevens zijn er meerdere bouwprojecten gerealiseerd, en kennis en kunde gedeeld. Alles in samenwerking met onmisbare lokale partners.

Monique wil u deze Café Mondiaal graag meenemen naar dit prachtige land, laten genieten van schitterende beelden. Maar zij zal ook vertellen over de grote problemen van dit ontwikkelingsland. Ze zal vertellen over eigen ervaringen met ontwikkelingswerk en hoe die ervaringen ertoe hebben geleid dat zaken nu anders worden aangepakt.
Reist u mee?